Przejdź do głównej treści
Kuchnia Śląska
Kuchnia śląska to przede wszystkim potrawy niezwykle kaloryczne i sycące. Dzięki swojemu bogactwu zyskała renomę na terenie całej Polski. W kuchni śląskiej niezwykle popularne są  dania z ziemniaków takie jak pyzy śląskie – w innych regionach znane jako kluski śląskie.  Na śląski dużą popularnością cieszą się również potrawy mięsne, najbardziej znana jest golonka.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i...

Rolady wieprzowe

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też...

Smalec owocowo-ziołowy

Pajda chleba ze smalcem to najpopularniejsza potrawa na różnego typu festynach i imprezach folkowych. Dobry smalec można przygotować na wiele różnych sposobów, na Śląsku powstał przepis na smalec...

Gołąbki jarskie

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo...

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich,...