Skip to main content

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie

Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej polski zawierają cebulę, która nadaje im aromatu i smaku. Racuchy opolskie to danie sycące i szybkie w przygotowaniu, stąd ich duża popularność.

Racuchy opolskie - przepis

Racuchy opolskie - składniki:

  • 50 dag mąki
  • 0,5 l zsiadłego mleka (może być kefir albo maślanka)
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • cebula
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Racuchy opolskie - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki wbijamy jajka, rozczyniamy ją wodą i zsiadłym mlekiem.
  2. Cebulą drobno siekamy i rumienimy na patelni.
  3. Cebule dodajemy do masy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na patelnią z rozgrzanym tłuszczem, formujemy placki.
  5. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}