Kuchnia Małopolska
Kuchnia małopolska – inaczej galicyjska – kształtowała się pod wpływem kuchni austriackiej, głównie wiedeńskiej. Bardzo popularne są bowiem jajka po wiedeńsku czy sernik wiedeński. Nie mniej kuchnia małopolska nie stroni od tradycyjnej kuchni polskiej, a niegdyś wyznaczała jej kanony. Nadal możemy zjeść barszcz biały czy tradycyjnie przyrządzone wędliny.

Jajecznica z pokrzywami

Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do młodych pędów pokrzyw, zachęcamy do przyrządzenia jajecznicy...

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji zalecamy udanie się całą rodziną, albowiem kurczak...

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był...

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.