Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła im przychylność wielu gospodyń domowych. Do dziś pyzy śląskie są najpopularniejszą potrawą.
Pyzy śląskie - przepis
Pyzy śląskie - składniki:
1 kg ziemniaków ( 4 części )
1 część mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
Pyzy śląskie - sposób przygotowania:
1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.