Skip to main content

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie

Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła im przychylność wielu gospodyń domowych. Do dziś pyzy śląskie są najpopularniejszą potrawą.

Pyzy śląskie - przepis

Pyzy śląskie - składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( 4 części )
  • 1 część mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Pyzy śląskie - sposób przygotowania:

  1. 1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
  2. Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  3. Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
  4. Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
  5. W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
  6. Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}