Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość przygotowania pyzów śląskich, zaskarbiła im przychylność wielu gospodyń domowych. Do dziś pyzy śląskie są najpopularniejszą potrawą.
Pyzy śląskie - przepis
Pyzy śląskie - składniki:
1 kg ziemniaków ( 4 części )
1 część mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Pyzy śląskie - sposób przygotowania:
1 kg ziemniaków należy obrać, ugotować, zostawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia.
Potem trzeba je zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Wyrównujemy zmielone ziemniaki w misce, dzielimy nożem na 4 części, wyjmujemy jedną część ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy te wyjęte ziemniaki i jedno jajko i całość dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki, i w każdej robimy palcem dziurkę.
W dużym garnku należy zagotować wodę i ją osolić.
Na wrzątek wrzucamy partiami pyzy, gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia.