Smalec owocowo-ziołowy

Smalec owocowo-ziołowy

Pajda chleba ze smalcem to najpopularniejsza potrawa na różnego typu festynach i imprezach folkowych. Dobry smalec można przygotować na wiele różnych sposobów, na Śląsku powstał przepis na smalec owocowo-ziołowy, jest to bardzo smaczna alternatywa dla znanego nam smalcu.

Smalec owocowo-ziołowy - przepis

Smalec owocowo-ziołowy - składniki:

  • 1kg surowej słoniny
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • kilka suszonych śliwek
  • tymianek
  • majeranek
  • oregano
  • sól

 

Smalec owocowo-ziołowy - sposób przyrządzenia:

  1. Śliwki moczymy we wrzątku, kroimy w cienkie paseczki, a obrane jabłka w plasterki.
  2. Słoninę kroimy w kostkę i przetapiamy na smalec ze skwarkami.
  3. Kiedy skwarki się zarumienią, zdejmujemy garnek z ognia i ostrożnie dodajemy owoce i przyprawy.
  4. Mieszamy aż smalec zacznie tężeć, wtedy przekładamy go do kamionkowego naczynia.
  5. Smakuje równie dobrze z białym, jak i razowym pieczywem.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.