Smalec owocowo-ziołowy
Pajda chleba ze smalcem to najpopularniejsza potrawa na różnego typu festynach i imprezach folkowych. Dobry smalec można przygotować na wiele różnych sposobów, na Śląsku powstał przepis na smalec owocowo-ziołowy, jest to bardzo smaczna alternatywa dla znanego nam smalcu.
Smalec owocowo-ziołowy - przepis
Smalec owocowo-ziołowy - składniki:
|
- 1kg surowej słoniny
- cebulka
- ząbek czosnku
- 2 jabłka
- kilka suszonych śliwek
- tymianek
- majeranek
- oregano
- sól
|
|
Smalec owocowo-ziołowy - sposób przyrządzenia:
- Śliwki moczymy we wrzątku, kroimy w cienkie paseczki, a obrane jabłka w plasterki.
- Słoninę kroimy w kostkę i przetapiamy na smalec ze skwarkami.
- Kiedy skwarki się zarumienią, zdejmujemy garnek z ognia i ostrożnie dodajemy owoce i przyprawy.
- Mieszamy aż smalec zacznie tężeć, wtedy przekładamy go do kamionkowego naczynia.
- Smakuje równie dobrze z białym, jak i razowym pieczywem.
|