Buchty
Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo mięsnym sosem. Buchty nie zdobyły w innych regionach takiej popularności jak inne Śląskie dania.
Buchty - przepis
Buchty - składniki:
|
- 50 dag mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- sól
- łyżka cukru
|
|
Buchty - sposób przyrządzenia:
- Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem i kilkoma łyżkami mąki.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Do zaczynu dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
- Następnie dodajemy roztopione masło, sól i dalej wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy aby wyrosło.
- Lepimy kule i układamy na oprószonej mąką desce.
- Gdy buchty trochę urosną układamy je na ściereczce umocowanej na szerokim garnku z wrzątkiem.
- Przykrywamy przykrywka i czekamy do wyrośnięcia naszych klusek na parze.
|