Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo mięsnym sosem. Buchty nie zdobyły w innych regionach takiej popularności jak inne Śląskie dania.
Buchty - przepis
Buchty - składniki:
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła
sól
łyżka cukru
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Buchty - sposób przyrządzenia:
Drożdże rozrabiamy w mleku z cukrem i kilkoma łyżkami mąki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do dłoni.
Następnie dodajemy roztopione masło, sól i dalej wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto odstawiamy aby wyrosło.
Lepimy kule i układamy na oprószonej mąką desce.
Gdy buchty trochę urosną układamy je na ściereczce umocowanej na szerokim garnku z wrzątkiem.
Przykrywamy przykrywka i czekamy do wyrośnięcia naszych klusek na parze.