Rolady wieprzowe
Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako dodatek do ziemniaków czy frytek, ale najlepiej smakują w parze z pyzami śląskimi.
Rolady wieprzowe - przepis
Rolady wieprzowe - składniki:
|
- szklanka bulionu warzywnego
- 75dag surowej szynki wieprzowej
- 15dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2szklanki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki przennej
- musztarda
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
|
|
Rolady wieprzowe - sposób przyrządzenia:
- Szynkę kroimy w plastry, następnie każdy rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą.
- Na plastry mięsa dodajemy farsz przyrządzony z drobno posiekanej cebuli, boczku i ogórków.
- Mięso zwijamy, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami, obsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy aż będą miękkie.
- Zdejmujemy je na chwilę z patelni.
- Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dolewamy kilka łyżek bulionu i zaprawiamy sos.
- Rolady wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
- Podajemy z kluskami śląskimi.
|