Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako dodatek do ziemniaków czy frytek, ale najlepiej smakują w parze z pyzami śląskimi.
Rolady wieprzowe - przepis
Rolady wieprzowe - składniki:
szklanka bulionu warzywnego
75dag surowej szynki wieprzowej
15dag wędzonego boczku
2 cebule
2 ogórki konserwowe
1/2szklanki kwaśnej śmietany
łyżka mąki przennej
musztarda
olej do smażenia
pieprz
sól
Rolady wieprzowe - sposób przyrządzenia:
Szynkę kroimy w plastry, następnie każdy rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą.
Na plastry mięsa dodajemy farsz przyrządzony z drobno posiekanej cebuli, boczku i ogórków.
Mięso zwijamy, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami, obsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy aż będą miękkie.
Zdejmujemy je na chwilę z patelni.
Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dolewamy kilka łyżek bulionu i zaprawiamy sos.
Rolady wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
Podajemy z kluskami śląskimi.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.