Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.
Gołąbki jarskie - przepis
Gołąbki jarskie - składniki:
główka białej kapusty, średniej wielkości
2 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
masło do smażenia
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Gołąbki jarskie - sposób przyrządzenia:
Kapustę zanurzamy garnku z wrzątkiem i trzymamy, aż zaczną odchodzić liście.
Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce.
Dodajemy jajka i drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę.
Farsz trzymamy w rondlu nad ogniem, aż woda z ziemniaków odparuję.
Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ostudzone liście kapusty, starannie zwijamy.
Gołąbki wkładamy do natłuszczonej brytany i polewamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180̊ C na około godzinę.
Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym lub pomidorowym.