Gołąbki jarskie

Gołąbki jarskie

Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.

Gołąbki jarskie - przepis

Gołąbki jarskie - składniki:

  • główka białej kapusty, średniej wielkości
  • 2 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz

Gołąbki jarskie - sposób przyrządzenia:

  1. Kapustę zanurzamy garnku z wrzątkiem i trzymamy, aż zaczną odchodzić liście.
  2. Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce.
  3. Dodajemy jajka i drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę.
  4. Farsz trzymamy w rondlu nad ogniem, aż woda z ziemniaków odparuję.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ostudzone liście kapusty, starannie zwijamy.
  6. Gołąbki wkładamy do natłuszczonej brytany i polewamy wodą.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180̊ C na około godzinę.
  8. Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym lub pomidorowym.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.