Gołąbki jarskie
Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.
Gołąbki jarskie - przepis
Gołąbki jarskie - składniki:
|
- główka białej kapusty, średniej wielkości
- 2 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jajka
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Gołąbki jarskie - sposób przyrządzenia:
- Kapustę zanurzamy garnku z wrzątkiem i trzymamy, aż zaczną odchodzić liście.
- Ziemniaki obieramy i ucieramy na tarce.
- Dodajemy jajka i drobno posiekaną, podsmażoną cebulkę.
- Farsz trzymamy w rondlu nad ogniem, aż woda z ziemniaków odparuję.
- Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ostudzone liście kapusty, starannie zwijamy.
- Gołąbki wkładamy do natłuszczonej brytany i polewamy wodą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180̊ C na około godzinę.
- Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym lub pomidorowym.
|