Skip to main content
Kuchnia Podlaska
Kuchnia podlaska to przede wszystkim potrawy z popularnych w tym regionie ziemniaków Dużą sławą cieszą się kołduny, kartacze, bliny, babka i kiszka ziemniaczana oraz kindziuk. Spory wpływ na kuchnie podlaską, miała kuchnia kurpiowska i litewska. Podlasie to również tradycyjne wędliny, których smak znany jest w całej Polsce.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Bliny

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Obecnie bliny traktowane są jako tradycyjna...

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb...

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach kucharskich znanych polskich pisarek, Anny Ciundziewickiej...

Kartacze

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu...

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym z dwóch rodzajów pierogów serwowanych na Podlasiu....

Sękacz

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach...