Kuchnia Mazurska i Warmińska
Kuchnia Warmińsko-Mazurska wykorzystuje przede wszystkim łatwo dostępne ryby, produkty leśne, produkty rolnicze. Na kształt kuchni warmińsko-mazurskiej duży wpływ miała kuchnia niemiecka, rosyjska i kuchnia mazowiecka - wykorzystanie owoców leśnych. Niezwykle popularna na Mazurach jest zupa z ryb i raków. Można również zjeść popularne dania polskie takie jak rosół czy żurek.

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie
Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w piwie.  Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i smaczna....

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami
Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na ciasto z jeżynami. Smakosze polskich owoców sezonowych...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie
Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej...

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną
Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość...

Gulasz po mazursku

Gulasz po mazursku
Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony...

Karmuszka

Karmuszka
Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie...

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane...

Schab po mazursku

Schab po mazursku
W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na schab po mazursku, gotowany i duszony w...

Zapiekanka ze szczupaka

Zapiekanka ze szczupaka
W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc dziwnego, że zyskuje coraz zwolenników, a w sieci pojawia...

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak dzieciństwa. Lekko kwaskowa zupa szczawiowa z dodatkiem...

Zupa warmińska

Zupa warmińska
Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda...

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.