Kuchnia Mazowiecka i Kurpiowska
Kuchnia kurpiowska to przede wszystkim dary i owoce lasu. Możemy tam znaleźć grzyby, jagody, miód, borówki a także dziczyznę i drób. Kuchnia kurpiowska to również warzywa i różnego rodzaju kasze. Kurpie miały duży wpływ na kształt kuchni mazowieckiej, odizolowanie tego regionu pozwoliło na rozwój takich zawodów jak myślistwo i bartnictwo.

Buraczki do pieczeni

Buraczki do pieczeni
Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeni przekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy....

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe
Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji.  Odwiedzając...

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce....

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.