Skip to main content

Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile plince znane są w innych rejonach Polski, jako placki ziemniaczane albo plendze, o tyle pomoćka jako dodatek do plinców już nie.

Plince z pomoćką - przepis

Plince z pomoćką - składniki:

Plince:

Pomoćka:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 150 g wędzonki
  • 4 łyżki szczypiorku
  • olej do smażenia
 {module Reklama - Czerwona Duża}

Plince z pomoćką - sposób przygotowania:

Pomoćka:

  1. Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaje zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
  2. Wszystkie składniki mieszam dokładnie.
  3. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam.

Plince:

  1. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
  2. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaje jajka, mąkę.
  3. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.
  4. Wszystko dokładnie mieszam, formuje placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę.
  6. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}