4.2777777777778 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.28 (9 Votes)

Rolady wieprzowe są obok pyzów śląskich, najpopularniejszą potrawą ze Śląska, która podbiła podniebienia łasuchów w innych regionach Polski. Rolady wieprzowe są smaczne i sycące, nadają się też jako dodatek do ziemniaków czy frytek, ale najlepiej smakują w parze z pyzami śląskimi.

Rolady wieprzowe - przepis

Rolady wieprzowe - składniki:

  • szklanka bulionu warzywnego
  • 75dag surowej szynki wieprzowej
  • 15dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki przennej
  • musztarda
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

 

 

Rolady wieprzowe - sposób przyrządzenia:

  1. Szynkę kroimy w plastry, następnie każdy rozbijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą.
  2. Na plastry mięsa dodajemy farsz przyrządzony z drobno posiekanej cebuli, boczku i ogórków.
  3. Mięso zwijamy, związujemy nitką lub spinamy wykałaczkami, obsmażamy, zalewamy bulionem i dusimy aż będą miękkie.
  4. Zdejmujemy je na chwilę z patelni.
  5. Do śmietany dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, dolewamy kilka łyżek bulionu i zaprawiamy sos.
  6. Rolady wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
  7. Podajemy z kluskami śląskimi.

 

Podobne artykuły
Schab po mazursku

W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na...

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na...

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji...

Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w...

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych...

Karmuszka

Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera...