Kartacze

Kartacz

Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu i sycąca, takie właśnie są Kartacze, przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.

Kartacze - przepis

Kartacze - składniki:

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 800 g mięsa (70% wieprzowiny i 30% wołowiny) – najlepiej świeżo zmielonej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 250 g wędzonego boczku

 

Kartacze - sposób przyrządzenia:

  1. 1 cebule i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem.
  2. 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce po czym odcisnąć w gazie lub pieluszce tetrowej płyn i odstawić go na jakiś czas.
  3. Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach a następnie zemleć przez maszynkę.
  4. Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi.
  5. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
  6. Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy kartacze.
  7. Wrzucamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 50 min.
  8. W tym samym czasie podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek.
  9. Cieplutkie, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.