Kartacze
Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu i sycąca, takie właśnie są Kartacze, przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.
Kartacze - przepis
Kartacze - składniki:
|
- ok. 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 800 g mięsa (70% wieprzowiny i 30% wołowiny) – najlepiej świeżo zmielonej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 250 g wędzonego boczku
|
|
Kartacze - sposób przyrządzenia:
- 1 cebule i czosnek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, po czym wymieszać z mięsem i jajkiem.
- 1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tarce po czym odcisnąć w gazie lub pieluszce tetrowej płyn i odstawić go na jakiś czas.
- Resztę ziemniaków ugotować w mundurkach a następnie zemleć przez maszynkę.
- Kiedy płyn po surowych ziemniakach się ustoi, zlać go ostrożnie, a znajdującą się na dnie białą skrobię zebrać i połączyć z ziemniakami surowymi i ugotowanymi.
- Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
- Ulepić z ciasta długi wałek i odkrajać kawałki w które kładziemy mielone mięso i lepimy kartacze.
- Wrzucamy ostrożnie do wrzącej wody i gotujemy ok. 50 min.
- W tym samym czasie podsmażamy resztę cebulki i pokrojony w kostkę boczek.
- Cieplutkie, parujące kartacze polewamy tłuszczykiem z cebulką.
|