3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (7 Votes)

Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Obecnie bliny traktowane są jako tradycyjna potraw, na Podlasiu często pieczone są podczas festynów i imprez folkowych.

Bliny - przepis

Bliny - składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2\3 szklanki kwaśnego mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • olej do smażenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania blinów

 

Bliny - sposób przyrządzenia:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy utarte z cukrem żółtka.
  2. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
  3. Dolewamy kwaśne mleko, pianę z białek i mieszamy.
  4. Nabieramy łyżką porcję ciasta i wlewamy na rozgrzany na patelni olej.
  5. Bliny smażymy z obu stron na złocisty kolor.

 

 

Podobne artykuły
Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów...

Buchty

Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu...

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych...

Dzyndzałki warmińskie

Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze...

Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym...