Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedlecku do kuchni na Mazowszu.
Babka ziemniaczana po siedlecku - przepis
Babka ziemniaczana po siedlecku - składniki:
2 kg ziemniaków
30 dag boczku
20 dag wędzonej kiełbasy
3 jaja
1 cebula
3 ząbki czosnku
szklanka śmietany 22%
pieprz i sól (dla smaku)
tłuszcz do wysmarowania formy
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Babka ziemniaczana po siedlecku - sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy ze skórki myjemy, a następnie ucieramy na tarce (jeśli jest zbyt dużo wody, osączamy na sicie).
Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i siekamy, zaś obrany czosnek wyciskamy.
Na podgrzanej patelni zarumieniamy boczek i kiełbasę z cebulką.
Tak otrzymane skwarki dzielimy na pół.
Jedną część odkładamy na bok, drugą razem z tłuszczem dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
Warstwa babki powinna być gruba a 5 cm.
Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 175C i pieczemy przez 2 godziny, w zależności od grubości babki, aż do uzyskania mocno zarumienionego wierzchu.
Upieczoną i jeszcze gorącą babkę kroimy na porcje, posypujemy odłożonymi na bok skwarkami i polewamy śmietaną.