3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedlecku do kuchni na Mazowszu.

Babka ziemniaczana po siedlecku - przepis

Babka ziemniaczana po siedlecku - składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 30 dag boczku
  • 20 dag wędzonej kiełbasy
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka śmietany 22%
  • pieprz i sól (dla smaku)
  • tłuszcz do wysmarowania formy

 

 

Babka ziemniaczana po siedlecku - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki myjemy, a następnie ucieramy na tarce (jeśli jest zbyt dużo wody, osączamy na sicie).
  2. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę obieramy i siekamy, zaś obrany czosnek wyciskamy.
  4. Na podgrzanej patelni zarumieniamy boczek i kiełbasę z cebulką.
  5. Tak otrzymane skwarki dzielimy na pół.
  6. Jedną część odkładamy na bok, drugą razem z tłuszczem dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  8. Warstwa babki powinna być gruba a 5 cm.
  9. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ok. 175C i pieczemy przez 2 godziny, w zależności od grubości babki, aż do uzyskania mocno zarumienionego wierzchu.
  10. Upieczoną i jeszcze gorącą babkę kroimy na porcje, posypujemy odłożonymi na bok skwarkami i polewamy śmietaną.

 

 

Podobne artykuły
Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są...

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że...

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w...

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis...

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez...

Sękacz

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak...