5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są przez Poznaniaków w dniu Świętego Marcina czyli 11 listopada, warto wówczas udać się do Poznania aby, skosztować tego wypieku.

Rogale Świętomarcińskie - przepis

Rogale Świętomarcińskie - ciasto:

Rogale Świętomarcińskie - nadzienie:

 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)
 
  • 30 dag białego maku
  • 10 dag pasty migdałowej (marcepan)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag z blanszowanych migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
  • 1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka( do posmarowania)
  • lukier(1 szklanka cukru pudru,2-3 łyżki mleka)

Rogale Świętomarcińskie - sposób przyrządzenia:

 
  1. Drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut do rozpuszczenia i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilie a następnie lekko wszystko pomieszać.
  2. Mąkę, cukier i sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką.
  3. Dodać rozczyn mieszając i wymieszać, przełożyć ciasto na stolnice i lekko i krótko wyrabiać do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie. Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować je w prostokąt, ułożyć na posypanej mąką blasze, przykryć folia i schować do lodówki na około 1 godzinę.
  4. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnice i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x15cm, tak aby krótsze strony stanowiły gore i dol. Masło rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2cm margines dookoła).
  5. Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak aby przykryła złożenia (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17cm używając jak najmniejszej ilości maki do podsypywania.
  6. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez 45 minut. Powtórzyć proces 3 razy, chłodząc ciasto miedzy wałkowaniem przez 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na cala noc.
  7. Wyjąć z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem.
  8. Wywałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.
  9. Mak i orzechy sparzyć gorącą woda, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Pastę migdałową (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekana skórkę pomarańczową
  10. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwarta ale plastyczna masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani za twarda i właśnie świetnie reguluje się jej konsystencje dodając śmietanę stopniowo. Niekoniecznie trzeba zużyć całą ilość śmietany podanej w składnikach.
  11. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość, około 11/2 godziny.
  12. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec około 20 minut aż się ładnie ze złocą. Wyjąć i jeszcze cieple polać lukrem. Można posypać posiekanymi migdałami.

 

 

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.

Podobne artykuły
Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis...

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z...

Babka ziemniaczana po siedlecku

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został...

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w...

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że...

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez...