Kuchnia kresowa kształtowała się pod wpływem, kuchni litewskiej, białoruskiej, austro-węgierskiej, żydowskiej a nawet tureckiej. Kuchnia kresowa to przede wszystkim dania drobnoszlacheckie, które obecnie smakujemy na stołach całej Polski. Do gotowania wykorzystywano tutaj produkty rolnicze i leśne. Dużym powodzeniem cieszyła się wieprzowina i drób. Kuchnia kresowa, to wyszukane potrawy o bogatym smaku, zrobione z prostych składników.

 

Dereniówka

Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.

 

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często stosowano nalewkę z żurawiny na najróżniejsze dolegliwości. Nalewka z żurawiny powinna znaleźć się w domowej spiżarni.

 

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowe mają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

 

Pierog ruskie

Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów, nazwa ruskie wzięła się od regionu etnograficznego Galicji - dawniej nazywanej Rusią CzerwonąPierogi ruskie są potrawą sycącą, bardzo popularną w okresie Wielkiego Postu.

 

Zupa rakowa

Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane, na stołach coraz mniej tego typu potraw. Warto więc sięgnąć po pyszną zupę rakową i spróbować nadzwyczajnego smaku kuchni kresowej