Kuchnia wielkopolska ukształtowała się pod wpływem kuchni śląskiej i niemieckiej. Niezwykle popularne w tym regionie są ziemniaki, z tego powodu bardzo dużo dań przyrządzanych jest z wykorzystaniem tej pysznej bulwy. Wielkopolanie nie stronią również od mięs, w kuchni wielkopolskiej najczęsiej można zastać wieprzowinę i wołowinę. Dużą popularnością cieszy się również drób, szczególnie gęsi.

 

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą się udać na Wielkopolskę i skosztować Kaczki po poznańsku w miejscowym wydaniu polecamy nasz przepis.

 

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie w całej Polsce i chyba nie ma dziś osoby, które nie słyszała by o popularnych kopytkach.

 

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są przez Poznaniaków w dniu Świętego Marcina czyli 11 listopada, warto wówczas udać się do Poznania aby, skosztować tego wypieku.