Skip to main content
Kuchnia Wielkopolska
Kuchnia wielkopolska ukształtowała się pod wpływem kuchni śląskiej i niemieckiej. Niezwykle popularne w tym regionie są ziemniaki, z tego powodu bardzo dużo dań przyrządzanych jest z wykorzystaniem tej pysznej bulwy. Wielkopolanie nie stronią również od mięs, w kuchni wielkopolskiej najczęsiej można zastać wieprzowinę i wołowinę. Dużą popularnością cieszy się również drób, szczególnie gęsi.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą...

Poznańskie szagówki

Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej oznacza "na ukos". Poznańskie szagówki zdobyły uznanie...

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są przez Poznaniaków w dniu Świętego Marcina...