Skip to main content
Kuchnia Mazowiecka i Kurpiowska
Kuchnia kurpiowska to przede wszystkim dary i owoce lasu. Możemy tam znaleźć grzyby, jagody, miód, borówki a także dziczyznę i drób. Kuchnia kurpiowska to również warzywa i różnego rodzaju kasze. Kurpie miały duży wpływ na kształt kuchni mazowieckiej, odizolowanie tego regionu pozwoliło na rozwój takich zawodów jak myślistwo i bartnictwo.

{module Reklama - Czerwona Responsywna}

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji.  Odwiedzając...

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce....