Kuchnia kurpiowska to przede wszystkim dary i owoce lasu. Możemy tam znaleźć grzyby, jagody, miód, borówki a także dziczyznę i drób. Kuchnia kurpiowska to również warzywa i różnego rodzaju kasze. Kurpie miały duży wpływ na kształt kuchni mazowieckiej, odizolowanie tego regionu pozwoliło na rozwój takich zawodów jak myślistwo i bartnictwo.

 

Babka ziemniaczana po siedlecku

Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedlecku do kuchni na Mazowszu.

 

Buraczki do pieczeni

Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeni przekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeni prosto z Mazowsza. 

 

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.

 

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji.  Odwiedzając kurpie nie sposób odmówić sobie buteleczki piwa kozicowego.

 

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce. Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.