Kuchnia góralska pomimo, że zdecydowanie nie jest to kuchnia wykwintna, ceniona jest za niezwykłe walory turystyczne. Na nieurodzajnych ziemiach uprawiano głównie ziemniaki, kapustę i zboże. Hodowano również barany i owce. Dlatego podstawą tej kuchni jest mięso baranie połączone z warzywami i owczym serem. Kuchnia góralska to oryginalne potrawy takie, jak: moskole, kaipiele, bukty, tarciochy, żury, kwaśnice i kołacze.

 

Fasola ze śliwkami

Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według tradycji potrzeba nam aż dwunastu potraw podczas wieczerzy wigilijnej.

 

Kapuśniak

Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.

 

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.

 

Pieczeń barania

Łatwość dostępu do baraniny i jagnięciny sprawiła, że w kuchni góralskiej pojawiła się cała masa przepisów na ten rodzaj mięsa. Jedną z tradycyjnych potraw kuchni góralskiej jest pieczeń barania. Wszystkim miłośnikom baraniny gorąco polecamy poniższy przepis na pieczeń baranią.

 

Pstrąg po góralsku

Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy tradycyjny przepis na pstrąga po góralsku, który znajdziecie poniżej.

 

Syrop z kwiatów mlecza

Syrop z kwiatów mlecza to domowe lekarstwo z kwiatów mniszka lekarskiego. Ziołolecznictwo po wielu latach przybywania w ukryciu powoli wraca do łask, warto korzystać z naturalnych lekarstw na różne bóle i dolegliwości. Syrop z kwiatów mlecza pomoże w leczeniu bólu gardła i kaszlu.