Kuchnia kujawska swoje bogactwo zawdzięcza położeniu. Kraina bogata w ryby, owoce leśne, produkty rolne, stworzyła własnym smak kuchni. Dodatkowym atutem było sąsiedztwo z takimi regionami jak Kaszuby, - wpływ na potrawy rybne - Mazowsze - dania z dziczyzny i owoców leśnich - oraz Wielkopolska - bogate dania mięsne i warzywne. W kuchni kujawskiej znajdziecie bukiet smaków niedostępny w innych regionach.

 

Schab Kujawski

Schab Kujawski to jeden z wielu regionalnych sposobów na przyrządzenie schabu. Warto czasem dla odmiany codziennej diety spróbować innych przepisów na schab. W tym wypadku gorąco polecamy przepis na schab kujawski, w marynacie z miodu i wódki.

 

Żurek Kujawski

Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek kujawski. Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu na żurek kujawski podczas najbliższego gotowania żurku dla rodziny.