Kuchnia małopolska – inaczej galicyjska – kształtowała się pod wpływem kuchni austriackiej, głównie wiedeńskiej. Bardzo popularne są bowiem jajka po wiedeńsku czy sernik wiedeński. Nie mniej kuchnia małopolska nie stroni od tradycyjnej kuchni polskiej, a niegdyś wyznaczała jej kanony. Nadal możemy zjeść barszcz biały czy tradycyjnie przyrządzone wędliny.

 

Jajecznica z pokrzywami

Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do młodych pędów pokrzyw, zachęcamy do przyrządzenia jajecznicy z pokrzywami. Podobno w życiu "należy spróbować wszystkiego".

 

Kurczak po krakowsku

Kurczak po krakowsku to wizytówka kuchni małopolskiej, odwiedzając ten region, warto spróbować kurczaka po krakowsku. Jeżeli chcemy zjeść w restauracji zalecamy udanie się całą rodziną, albowiem kurczak po krakowsku to danie, którym nasyci się kilka osób. 

 

Obwarzanki Krakowskie

Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.