Polska Kuchnia wyróżnia 9 rodzajów potraw, podzielonych na kategorie w zależności od składników. Specyficzną potrawą kuchni polskiej są zupy, oraz produkty kiszone i leśne. Ważnym składnikiem polskich potraw jest mięso wieprzowe i drób. W okresie Wielkiego Postu częstym składnikiem dań są ryby. Często na polskich stołach goszczą kompot owocowy i dania z ziemniaków.

 

  • Babka ziemniaczana po siedlecku

    Babka ziemniaczana po siedlecku

    Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedleckudo kuchni na Mazowszu.

     

  • Biała kiełbasa w piwie

    Biała kiełbasa w piwie

    Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w piwie.  Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Biała kiełbasa w piwie umili nam wszystkie chłodne wieczory bez grilla.

     

  • Bliny

    Bliny

    Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Obecnie bliny traktowane są jako tradycyjna potraw, na Podlasiu często pieczone są podczas festynów i imprez folkowych.

     

  • Buchty

    Buchty

    Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu Buchty podawane są z dżemem, miodem albo mięsnym sosem. Buchty nie zdobyły w innych regionach takiej popularności jak inne Śląskie dania.

     

  • Buraczki do pieczeni

    Buraczki do pieczeni

    Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeniprzekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeniprosto z Mazowsza. 

     

  • Chleb podlaski

    Chleb podlaski

    Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb podlaski z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym ciemne pieczywo.

     

  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach kucharskich znanych polskich pisarek, Anny Ciundziewickiej i Wincentyny Zawadzkiej. Chłodnik litewski również dziś pojawia się na stołach Podlasia.

     

  • Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na ciasto z jeżynami. Smakosze polskich owoców sezonowych na pewno będą zachwycenia smakiem mazurskiego ciasta z jeżynami.

     

  • Dereniówka

    Dereniówka

    Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.

     

  • Dzyndzałki warmińskie

    Dzyndzałki warmińskie

    Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Poniżej prezentujemy przepis na dzyndzałki warmińskie, których warto spróbować.

     

  • Fasola ze śliwkami

    Fasola ze śliwkami

    Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według tradycji potrzeba nam aż dwunastu potraw podczas wieczerzy wigilijnej.

     

  • Gołąbki jarskie

    Gołąbki jarskie

    Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.

     

  • Grzyby ze śmietaną

    Grzyby ze śmietaną

    Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość mieszkańców regionu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu we własnej kuchni.

     

  • Gulasz po mazursku

    Gulasz po mazursku

    Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.

     

  • Jajecznica z pokrzywami

    Jajecznica z pokrzywami

    Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do młodych pędów pokrzyw, zachęcamy do przyrządzenia jajecznicy z pokrzywami. Podobno w życiu "należy spróbować wszystkiego".

     

  • Kaczka po poznańsku

    Kaczka po poznańsku

    Kaczka po poznańsku, to jedno z najbardziej popularnych dań w Wielkopolsce.  Wiele restauracji Wielkopolskich licytuje się która z nich przyrządza najlepszą Kaczkę po poznańsku. Tym którzy nie mogą się udać na Wielkopolskę i skosztować Kaczki po poznańsku w miejscowym wydaniu polecamy nasz przepis.

     

  • Kwaśnica

    Kapuśniak

    Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.

     

  • Karmuszka

    Karmuszka

    Karmuszka jest typową potrawą Warmii i Mazur, łączy w sobie wszystko co miejscowi w potrawach uwielbiają. Karmuszka ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo mięsa Będąc na Mazurach nie sposób odmówić sobie spróbowania Karmuszki. Poniżej prezentujemy przepis na domową karmuszkę.

     

  • Kartacz

    Kartacze

    Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw pochodzenia wiejskiego powinna być tania w przygotowaniu i sycąca, takie właśnie są Kartacze, przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.

     

  • Kiszka ziemniaczana

    Kiszka ziemniaczana

    Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z jelita wieprzowego i tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub słoniny.