Schab po mazursku
W Polskiej Kuchni schab występuję pod wieloma postaciami, a każdy region kulinarny może się pochwalić kilkoma wersjami schabu. Poniżej prezentujemy przepis na schab po mazursku, gotowany i duszony w winie. Dla urodzonych smakoszy schab po mazursku to obowiązkowa potrawa.
Schab po mazursku - przepis
Schab po mazursku - składniki:
|
- 80 dag schabu bez kości
- 30 dag włoszczyzny
- 2 dag mąki pszennej
- 2 dag bułki tartej
- 3 dag powideł śliwkowych
- 0,05 l wina gronowego wytrawnego
- 4 dag oleju
- 2 dag masła
- sól
- cukier
- kilka goździków
|
|
Schab po mazursku - sposób przygotowania:
- Schab porcjować, obgotować na pół miękko w małej ilości osolonej wody z dodatkiem włoszczyzny.
- Następnie wyjąć z wywaru, obrumienić na oleju, włożyć do rondla i obsypać grubo bułką tartą.
- Dodać masło, powidła rozprowadzone w wywarem ze schabu, cukier, sól do smaku oraz goździki.
- Całość zagęścić mąką, wlać wino i zagotować.
- Podawać z ziemniakami.
|