Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak dzieciństwa. Lekko kwaskowa zupa szczawiowa z dodatkiem jajkana stolach pojawiała się często w okresie postu.
Zupa szczawiowa - przepis
Zupa szczawiowa - składniki:
|
- włoszczyzna
- słoiczek szczawiu
- 4 duże ziemniaki
- 4 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 2 kostki rosołowe
- 3 kromki chleba
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki czosnku w proszku
- pieprz
|
|
Zupa szczawiowa - sposób przyrządzenia:
- Włoszczyznę posiekać.
- Kostki ugotować w 1,5 litra wody. Dodać włoszczyznę.
- Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw i wymieszać.Zabielić śmietaną.
- Doprawić do smaku pieprzem. Jajka ugotować. Czosnek drobno posiekać.
- Oliwę wymieszać z czosnkiem i czosnkiem w proszku.
- Chleb natrzeć oliwą i pokroić w drobną kostkę następnie opiec go w piekarniku. Jajka pokroić w ćwiartki. Do zupy dodać jajka i czosnkowe grzanki.
|