Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak dzieciństwa. Lekko kwaskowa zupa szczawiowa z dodatkiem jajkana stolach pojawiała się często w okresie postu.
Zupa szczawiowa - przepis
Zupa szczawiowa - składniki:
włoszczyzna
słoiczek szczawiu
4 duże ziemniaki
4 jajka
150 ml śmietany 18%
2 kostki rosołowe
3 kromki chleba
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki czosnku w proszku
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Zupa szczawiowa - sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę posiekać.
Kostki ugotować w 1,5 litra wody. Dodać włoszczyznę.
Po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać szczaw i wymieszać.Zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku pieprzem. Jajka ugotować. Czosnek drobno posiekać.
Oliwę wymieszać z czosnkiem i czosnkiem w proszku.
Chleb natrzeć oliwą i pokroić w drobną kostkę następnie opiec go w piekarniku. Jajka pokroić w ćwiartki. Do zupy dodać jajka i czosnkowe grzanki.