Skip to main content

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość mieszkańców regionu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu we własnej kuchni.

Grzyby ze śmietaną - przepis

Grzyby ze śmietaną - składniki:

  • 25 dag świeżych grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Grzyby ze śmietaną - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczone, wypłukane i odsączone z wody grzyby kroimy w plastry.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju, dorzucamy grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
  4. Wykładamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}