Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną

Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość mieszkańców regionu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu we własnej kuchni.

Grzyby ze śmietaną - przepis

Grzyby ze śmietaną - składniki:

  • 25 dag świeżych grzybów (podgrzybki, koźlaki, kozaki lub kurki)
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Grzyby ze śmietaną - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczone, wypłukane i odsączone z wody grzyby kroimy w plastry.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju, dorzucamy grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę dusimy.
  4. Wykładamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.