Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na ciasto z jeżynami. Smakosze polskich owoców sezonowych na pewno będą zachwycenia smakiem mazurskiego ciasta z jeżynami.

Ciasto z jeżynami - przepis

Ciasto z jeżynami - składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag jeżyn (może być więcej)
  • kostka (200-250 g) masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

 

Ciasto z jeżynami - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki dodajemy ukręcone z cukrem żółtka oraz drobno pokrojone masło.
  2. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na godzinę do lodówki.
  3. Wyjmujemy, rozwałkowujemy i układamy na natłuszczonej blasze.
  4. Pieczemy 30-40 min w temp. 180°C.
  5. Jeżyny myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki.
  6. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy na nim owoce. z białek oraz cukru pudru ubijamy pianę i rozprowadzamy ją na owocach.
  7. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż piana się zrumieni.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.


Użytkownik