Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w piwie.  Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Biała kiełbasa w piwie umili nam wszystkie chłodne wieczory bez grilla.

Biała kiełbasa w piwie - przepis

Biała kiełbasa w piwie - składniki:

  • 75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • butelka (0,5 1) jasnego piwa
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
 
 

Biała kiełbasa w piwie - sposób przyrządzenia:

  1. Kiełbasę podgotowujemy, wrzucamy do wrzącego piwa i zostawiamy pod przykryciem, aż piwo wystygnie.
  2. Kiełbasę wyjmujemy i kroimy na plastry, a do piwa wrzucamy drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
  3. Podgotowujemy sos (cebulę można przetrzeć przez sito), zaprawiamy zasmażką z mąki i masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  4. Podgrzewamy w nim plastry kiełbasy.
  5. Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.