Biała kiełbasa w piwie
Piwo i grilowana kiełbasa to dwa nieodzowne elementy udanego weekendu. Kiedy na dworze zrobi się chłodniej warto przyrządzić sobie białą kiełbasę w piwie. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Biała kiełbasa w piwie umili nam wszystkie chłodne wieczory bez grilla.
Biała kiełbasa w piwie - przepis
Biała kiełbasa w piwie - składniki:
|
- 75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)
- 2 cebule
- 1-2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- butelka (0,5 1) jasnego piwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
|
|
Biała kiełbasa w piwie - sposób przyrządzenia:
- Kiełbasę podgotowujemy, wrzucamy do wrzącego piwa i zostawiamy pod przykryciem, aż piwo wystygnie.
- Kiełbasę wyjmujemy i kroimy na plastry, a do piwa wrzucamy drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę.
- Podgotowujemy sos (cebulę można przetrzeć przez sito), zaprawiamy zasmażką z mąki i masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Podgrzewamy w nim plastry kiełbasy.
- Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
|