Gulasz po mazursku to jedno z najpopularniejszych dań na Mazurach. Będąc w tamtych stronach wart odwiedzić restaurację aby spróbować wybornego gulaszu po mazursku. Najlepiej jednak smakuje ten przyrządzony samemu, dlatego poniżej prezentujemy przepis na gulasz po mazursku.
Gulasz po mazursku - przepis
Gulasz po mazursku - składniki:
50 dag wołowiny bez kości (gulaszowej)
2 szklanki wywaru wołowo-warzywnego
duża cebula
porcja włoszczyzny
kawałek białej kapusty
50 dag ziemniaków
25 dag ogórków kiszonych
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
tłuszcz do smażenia
1-2 łyżki mąki pszennej
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Gulasz po mazursku - sposób przyrządzenia:
Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
Pokrojone mięso obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do rondla z wrzącym wywarem, dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż będzie miękkie.
Gdy składniki będą miękkie, dokładamy obrane i pokrojone ogórki, przyprawiamy solą oraz pieprzeni.
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i zaciągamy gulasz.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.