Zapiekanka ze szczupaka

Zapiekanka ze szczupaka

W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc dziwnego, że zyskuje coraz zwolenników, a w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na zapiekankę ze szczupaka.

Zapiekanka ze szczupaka - przepis

Zapiekanka ze szczupaka - składniki:

  • 1 szczupak (0,75-1 kg)
  • kilka ziemniaków
  • szklanka kwaśnej śmietany (18%)
  • masło do wysmarowania naczynia
  • szałwia
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka ze szczupaka - sposób przyrządzenia:

  1. Sprawioną rybę (bez łusek, głowy i wnętrzności) myjemy, dzielimy na porcje, nacieramy solą i pieprzem. wstawiamy do lodówki.
  2. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plastry i wrzucamy do osobnego wrzątku na kilka minut
  3. Odcedzamy i studzimy.
  4. Naczynie żaroodporne obficie smarujemy masłem, wkładamy rybę, posypujemy ją szałwią, obkładamy plastrami ziemniaków i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika na ok. 30 min.
  5. Po kwadransie zapiekankę zalewamy śmietaną i pieczemy, aż ryba będzie miękka.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.