Dzyndzałki warmińskie
Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu zdobyła zwolenników już w całej Polsce. Poniżej prezentujemy przepis na dzyndzałki warmińskie, których warto spróbować.
Dzyndzałki warmińskie - przepis
Dzyndzałki warmińskie - składniki:
|
- 75 dag mąki
- 4 jajka
- woda
- 50 dag mielonej wołowiny (na zrazy)
- 25 dag mielonego tłustego boczku
- 1-2 cebule
- majeranek
- sól
- pieprz
|
|
Dzyndzałki warmińskie - sposób przyrządzenia:
- Wołowinę mieszamy z boczkiem, dodajemy 2 jajka, drobno posiekaną cebulę, doprawiamy solą,pieprzem i majerankiem.
- Wyrabiamy masę.
- Do mąki wbijamy jajka i dodając stopniowo wody, zagniatamy ciasto.
- Następnie cienko je rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
- Na każdy krążek nakładamy porcję farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
- Dzyndzałki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min (w zależności od ich wielkości).
|