Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest umieszczanie jej w zalewie octowej. Jednym z głównych dań kuchni mazurskiej jest smażona sielawa w zalewie octowej, przepis znajdziecie poniżej.
Smażona sielawa w zalewie octowej - przepis
Smażona sielawa w zalewie octowej - składniki:
1 kg sielawy
sól
oregano
bazylia
kilka łyżek mąki pszennej
olej do smażenia
0,5 1 wody
kilka łyżek octu
2 cebule
kilka marchewek
2 łyżki cukru albo garść rodzynek
Smażona sielawa w zalewie octowej - sposób przyrządzenia:
Wypatroszone, wymyte i osuszone ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy.
Pod koniec smażenia posypujemy je ulubionymi przyprawami.
Przygotowujemy zalewę: obrane, podzielone na kawałki marchewki gotujemy kilkanaście minut, następnie dodajemy cebulę w talarkach i przyprawy (z cukrem lub ewentualnie sparzonymi rodzynkami), na koniec dolewamy ocet i mieszamy.
Przestudzoną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy w chłodne miejsce.
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.