Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej.
Zupa warmińska - przepis
Zupa warmińska - składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
jajko
czerstwa bułka
szklanka mleka
porcja włoszczyzny
kilka ząbków czosnku
1-2 cytryny
szklanka kwaśnej śmietany (18%)
1-2 łyżki mąki pszennej
majeranek
sól
pieprz
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Zupa warmińska - sposób przyrządzenia:
Mięso wyrabiamy z jajkiem, namoczoną w mleku bułką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Włoszczyznę kroimy i przygotowujemy wywar.
Wrzucamy do wywaru uformowane z mięsa klopsiki i trzymamy na wolnym ogniu ok. 20 min.
Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy zupę.
Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.