Zupa warmińska
Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej.
Zupa warmińska - przepis
Zupa warmińska - składniki:
|
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- jajko
- czerstwa bułka
- szklanka mleka
- porcja włoszczyzny
- kilka ząbków czosnku
- 1-2 cytryny
- szklanka kwaśnej śmietany (18%)
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- sól
- pieprz
|
|
Zupa warmińska - sposób przyrządzenia:
- Mięso wyrabiamy z jajkiem, namoczoną w mleku bułką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Włoszczyznę kroimy i przygotowujemy wywar.
- Wrzucamy do wywaru uformowane z mięsa klopsiki i trzymamy na wolnym ogniu ok. 20 min.
- Mąkę mieszamy ze śmietaną i zaprawiamy zupę.
- Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
|