Bliny
Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Obecnie bliny traktowane są jako tradycyjna potraw, na Podlasiu często pieczone są podczas festynów i imprez folkowych.
Bliny - przepis
Bliny - składniki:
|
- 50 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 2\3 szklanki kwaśnego mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- sól
- olej do smażenia
- opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania blinów
|
|
Bliny - sposób przyrządzenia:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy utarte z cukrem żółtka.
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Dolewamy kwaśne mleko, pianę z białek i mieszamy.
- Nabieramy łyżką porcję ciasta i wlewamy na rozgrzany na patelni olej.
- Bliny smażymy z obu stron na złocisty kolor.
|