Pierogi pieczone po podlasku
Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym z dwóch rodzajów pierogów serwowanych na Podlasiu. Drugim rodzajem są pierogi z farszem ziemniaczanym.
Pierogi pieczone po podlasku - przepis
Pierogi pieczone po podlasku - składniki:
|
- 6 szklanek mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2,5 dag drożdży
- łyżka cukru
- kostka (250 g) margaryny
- szklanka kwaśnej śmietany (30%)
- sól
- pieprz
- 30-40 dag ugotowanego mięsa, np. wołowiny z rosołu
|
|
Pierogi pieczone po podlasku - sposób przyrządzenia:
- Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę, cukier i sól.
- Zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy.
- Mięso mielimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty lub kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi (można je na koniec posmarować białkiem i posypać kminkiem).
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 150°C.
|