Pierogi pieczone po podlasku

Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym z dwóch rodzajów pierogów serwowanych na Podlasiu. Drugim rodzajem są pierogi z farszem ziemniaczanym.

 Pierogi pieczone po podlasku - przepis

Pierogi pieczone po podlasku - składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2,5 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • kostka (250 g) margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany (30%)
  • sól
  • pieprz
  • 30-40 dag ugotowanego mięsa, np. wołowiny z rosołu

 

Pierogi pieczone po podlasku - sposób przyrządzenia:

  1. Do mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę, cukier i sól.
  2. Zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy.
  3. Mięso mielimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty lub kółka, nadziewamy farszem i lepimy pierogi (można je na koniec posmarować białkiem i posypać kminkiem).
  5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w temp. 150°C.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.