Sękacz

Sękacz

Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.

Sękacz - przepis

Sękacz - składniki:

  • 40 świeżych jajek
  • 1 litr kwaśnej śmietany
  • 1 kilogram mąki
  • 1 kilogram cukru
  • 0,5 kilograma masła
  • 0,5 kilograma margaryny
  • 2 cytryny
  • 4 cukry waniliowe
  • 4 dowolne zapachy

 

 

Sękacz - sposób przyrządzenia:

  1. Tłuszcze należy utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać same żółtka.
  2. Następnie dodać mąkę i śmietanę - ucierając aż powstaną pęcherzyki powietrza.
  3. Dodać cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn.
  4. Wszystko wymieszać.
  5. Z pozostałych białek należy ubić pianę w 8 porcjach.
  6. Przygotowane ciasto dzieli się również na 8 porcji i do każdej stopniowo dodaje świeżą pianę z 5 białek.
  7. Tak powstałą masę polewa się powoli i cierpliwie na natłuszczony i obracający się wałek.
  8. Do tej czynności wymagana jest specjalna, prawie płaska warząchewka, tak aby rzadkie ciasto bez trudu po niej spływało.
  9. Pieczenie trwa 3 godziny. Później sękacz musi zesztywnieć - około 6 godzin i dopiero wówczas może być zdjęty z wałka.
  10. Uwaga! Do pieczenia sękacza niezbędny jest specjalny ruszt i duża misa na ciasto.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.