Chleb podlaski

Chleb podlaski

Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb podlaski z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym ciemne pieczywo.

Chleb podlaski - przepis

Chleb podlaski - składniki:

  • 50 g zakwasu ( oczywiście dokarmionego)
  • 200 g mąki żytniej chlebowej ( może być typ 720)
  • 180 ml wody
  • 600 g mąki żytniej
  • ok. 200 - 220 ml wody ( to zależy od mąki)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Chleb podlaski - sposób przyrządzenia:

  1. Zakwas, mąkę żytnią chlebową i 180 ml wody wymieszać i pozostawić na 8 – 10 h.
  2. Po tym czasie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać szpatułką lub mikserem.
  3. Powinno powstać lekko klejące ciasto.
  4. Przykryć i pozostawić na ok. 1 h.
  5. Następnie przełożyć do keksówki ( ja piekłam w dwóch ale uważam, że swobodnie można upiec jeden wyższy).
  6. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 h.
  7. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
  8. Razem z chlebem do piekarnika włożyć naczynie z wodą. Piec ok. 40 min

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.