Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z jelita wieprzowego i tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub słoniny.

Kiszka ziemniaczana - przepis

Kiszka ziemniaczana - składniki:

  • ok. 1,5 m jelita wieprzowego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 10-15 dag słoniny lub surowego boczku
  • tłuszcz (najlepiej smalec) do pieczenia
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

Kiszka ziemniaczana - sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obieramy i ucieramy.
  2. Ze słoniny lub boczku przygotowujemy skwarki z cebulą i dorzucamy do ziemniaków. Zaprawiamy farsz mąką, dodajemy sól, pieprz i majeranek.
  3. Masą ziemniaczaną niezbyt ściśle napełniamy jelita, nakłuwamy je wykałaczką, żeby nie popękały i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
  4. Wyjmujemy, gdy się zrumienią.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.