Kiszka ziemniaczana
Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na Białorusi. Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z jelita wieprzowego i tartych ziemniaków z dodatkiem boczku lub słoniny.
Kiszka ziemniaczana - przepis
Kiszka ziemniaczana - składniki:
|
- ok. 1,5 m jelita wieprzowego
- 2 kg ziemniaków
- 2-3 cebule
- kilka łyżek mąki pszennej
- 10-15 dag słoniny lub surowego boczku
- tłuszcz (najlepiej smalec) do pieczenia
- majeranek
- sól, pieprz
|
|
Kiszka ziemniaczana - sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki obieramy i ucieramy.
- Ze słoniny lub boczku przygotowujemy skwarki z cebulą i dorzucamy do ziemniaków. Zaprawiamy farsz mąką, dodajemy sól, pieprz i majeranek.
- Masą ziemniaczaną niezbyt ściśle napełniamy jelita, nakłuwamy je wykałaczką, żeby nie popękały i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.
- Wyjmujemy, gdy się zrumienią.
|