Mazowiecki chłodnik z truskawkami
Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.
Mazowiecki chłodnik z truskawkami - przepis
Mazowiecki chłodnik z truskawkami - składniki:
|
- 1/2 kg truskawek,
- 20 dag poziomek,
- 1,5 l wody,
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- 8 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- śmietana
|
|
Mazowiecki chłodnik z truskawkami - sposób przygotowania:
- 1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek.
- Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce.
- Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy.
- Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce.
- Następnie dodać odłożone owoce i zagotować.
- Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem.
- Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.
|