Skip to main content

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - przepis

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - składniki:

  • 1/2 kg truskawek,
  • 20 dag poziomek,
  • 1,5 l wody,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • śmietana

{module Reklama - Linki Kuchnia}

{module Reklama - Czerwona Duża}

Mazowiecki chłodnik z truskawkami - sposób przygotowania:

  1. 1/4 truskawek pokroić w kostkę, odłożyć, dodać do nich 1/4 poziomek.
  2. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe owoce.
  3. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy.
  4. Gotować 15 min, przestudzić i rozgnieść widelcem owoce.
  5. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować.
  6. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem.
  7. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można go także podawać z ugotowanym makaronem.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}