Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeni przekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeni prosto z Mazowsza.
Buraczki do pieczeni - przepis
Buraczki do pieczeni - składniki:
Buraczki do pieczeni - zalewa:
1kg buraków
2 cebule
kilka ząbków czosnku
2l wody
0,5l octu
liść laurowy
ziele angielskie
goździki
cukier
sól
pieprz
Buraczki do pieczeni - sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy zalewę: składniki zagotowujemy, na końcu dodając ocet.
Buraki myjemy, osuszamy, układamy na blase i wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok. 40minut. .
Po ostudzeniu ucieramy na tarce jarzynowej.
Cebule oraz czosnek siekamy i razem z burakami dodajemy do wystudzonej zalewy.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Przed podaniem buraki odsączamy z zalewy ( można jej użyć np. do zakwaszenia czerwonego barszczu).
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.