Buraczki do pieczeni

Buraczki do pieczeni

Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeni przekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeni prosto z Mazowsza. 

Buraczki do pieczeni - przepis

Buraczki do pieczeni - składniki:

Buraczki do pieczeni - zalewa:

  • 1kg buraków
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2l wody
  • 0,5l octu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • goździki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
 

Buraczki do pieczeni - sposób przyrządzenia:

  1. Przygotowujemy zalewę: składniki zagotowujemy, na końcu dodając ocet.
  2. Buraki myjemy, osuszamy, układamy na blase i wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok. 40minut. .
  3. Po ostudzeniu ucieramy na tarce jarzynowej.
  4. Cebule oraz czosnek siekamy i razem z burakami dodajemy do wystudzonej zalewy.
  5. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
  6. Przed podaniem buraki odsączamy z zalewy ( można jej użyć np. do zakwaszenia czerwonego barszczu).

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.