Piwo kozicowe
Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji. Odwiedzając kurpie nie sposób odmówić sobie buteleczki piwa kozicowego.
Piwo kozicowe - przepis
Piwo kozicowe - składniki:
|
- 1 l miodu
- 0,5 kg suszonych jagód jałowca
- 1,5 szklanki cukru
- 30 dag drożdży
- chmiel
- 10 l wody
|
|
Piwo kozicowe - sposób przyrządzenia:
- Wodę gotujemy i studzimy.
- Jagody jałowca mielimy lub rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
- Zawiesinę odcedzamy, dodajemy wystudzoną i osłodzoną cukrem wodę.
- Na samym końcu dodajemy miód i drożdże.
- Napój rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na 24 godziny do ciepłego miejsca.
- Potem piwo powinno być schłodzone.
- Podajemy zimne.
|