Piwo kozicowe

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w innych piwach masowej produkcji.  Odwiedzając kurpie nie sposób odmówić sobie buteleczki piwa kozicowego.

Piwo kozicowe - przepis

Piwo kozicowe - składniki:

  • 1 l miodu
  • 0,5 kg suszonych jagód jałowca
  • 1,5 szklanki cukru
  • 30 dag drożdży
  • chmiel
  • 10 l wody

Piwo kozicowe - sposób przyrządzenia:

  1. Wodę gotujemy i studzimy.
  2. Jagody jałowca mielimy lub rozbijamy w moździerzu, zalewamy wodą, dodajemy chmiel i gotujemy przez około 2 godziny na wolnym ogniu.
  3. Zawiesinę odcedzamy, dodajemy wystudzoną i osłodzoną cukrem wodę.
  4. Na samym końcu dodajemy miód i drożdże.
  5. Napój rozlewamy do butelek, szczelnie zakorkowujemy i odstawiamy na 24 godziny do ciepłego miejsca.
  6. Potem piwo powinno być schłodzone.
  7. Podajemy zimne.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.