Skip to main content

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce. Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

Zupa grzybowa- przepis

Zupa grzybowa - składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 10 ziemniaków
  • cebula
  • śmietana
  • mąka
  • sól, pieprz (dla smaku)

{module Reklama - Linki Kuchnia}

 

{module Reklama - Czerwona Duża}

Zupa grzybowa - sposób przyrządzenia:

  1. Umytą wołowinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
  3. Grzyby starannie myjemy, następnie zalewamy ciepłą wodą.
  4. Trzymamy je w wodzie około 30 minut. Dopiero po tym czasie zaczynamy wodę z grzybami gotować na małym ogniu.
  5. Do przygotowanego wywaru dodajemy posiekane grzyby.
  6. Mieszamy wywar z grzybami z rosołem i gotujemy przez około 45 minut.
  7. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i ziemniaki.
  8. Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli.

 

 {module Reklama - Czerwona Responsywna}