Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce. Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.
Zupa grzybowa- przepis
Zupa grzybowa - składniki:
0,5 kg wołowiny
2 garści suszonych grzybów
2 l wody
10 ziemniaków
cebula
śmietana
mąka
sól, pieprz (dla smaku)
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Zupa grzybowa - sposób przyrządzenia:
Umytą wołowinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Grzyby starannie myjemy, następnie zalewamy ciepłą wodą.
Trzymamy je w wodzie około 30 minut. Dopiero po tym czasie zaczynamy wodę z grzybami gotować na małym ogniu.
Do przygotowanego wywaru dodajemy posiekane grzyby.
Mieszamy wywar z grzybami z rosołem i gotujemy przez około 45 minut.
Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i ziemniaki.
Zupę zaprawiamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki i doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli.