Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek kujawski. Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu na żurek kujawski podczas najbliższego gotowania żurku dla rodziny.
Żurek Kujawski - przepis
Żurek Kujawski - składniki:
1 butelka żurku kujawskiego
0,5 kg ziemniaków (to już wg uznania, czy ktoś lubi gęste zupy, czy też nie)
1 cebula
4 laski białej kiełbasy
4 jajka ugotowane na twardo
Wędzona słonina potrzebna na skwarki
2 liście laurowy
ziele angielskie,
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki majeranku
sól i pieprz do smaku
mały okrągły chlebek lub bułki
{module Reklama - Linki Kuchnia}
{module Reklama - Czerwona Duża}
Żurek Kujawski - sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę, a następnie zalewamy wodą.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 10 ziarenek czarnego pieprzu, soli, a następnie gotujemy do momentu aż ziemniaczki będą miękkie.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni wytapiamy słoninkę oraz przysmażamy pokrojoną białą kiełbaskę dodajemy również posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia.
Również w międzyczasie gotujemy jajka na twardo, oraz odkrawamy górną część chlebka (lub bułki), tak aby pozostała część była znacznie większa, i właśnie w tej części wydrążamy dziurę.
Gdy ziemniaki mamy już ugotowane dodajemy tam przysmażone kiełbaski, cebulkę i wlewamy żurek z butelki.
Gotujemy jeszcze chwilę, a także doprawiamy majerankiem i pieprzem.
Jeżeli jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.
Tak przyrządzony żurek wlewamy do wydrążonego wcześniej chlebka, a w środek dodajemy również pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.