Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.
Starannie wyrabiamy ciasto, musi być elastyczne, nie może być twarde.
Zostwiamy ciasto pod przykryciem ok 30 minut do wyrośnięcia.
Formujemy z ciasta wałeczki ok. 20cm i zlepiamy ich końce.
Dziurka w środku musi być duża bo bajgle jeszcze urosną.
Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2min (po minucie odwracamy na drugą stronę)
Bajgle osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, kminkiem lub sezamem, i układamy na blasze.
Pieczemy ok 20 min w temp. 200C
Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.
Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.
Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.