Obwarzanki Krakowskie
Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.
Obwarzanki Krakowskie - przepis
Obwarzanki Krakowskie - składniki:
|
- 3 szklanki mąki przennej
- szklanka wody
- jajko
- 2 dag drożdży
- 3 łyżki masła lub oliwy
- łyżka cukru
- łyżka soli
- mak, sezam lub kminek do posypania
|
|
Obwarzanki Krakowskie - sposób przyrządzenia:
- Rozkruszone drożdże rozprowadzamy letnią wodą, dodajemyb cukier, sól, roztopione masło i stopniowo, mieszając dodajemy mąkę.
- Starannie wyrabiamy ciasto, musi być elastyczne, nie może być twarde.
- Zostwiamy ciasto pod przykryciem ok 30 minut do wyrośnięcia.
- Formujemy z ciasta wałeczki ok. 20cm i zlepiamy ich końce.
- Dziurka w środku musi być duża bo bajgle jeszcze urosną.
- Następnie wrzucamy je na wrzątek i gotujemy 2min (po minucie odwracamy na drugą stronę)
- Bajgle osuszamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, kminkiem lub sezamem, i układamy na blasze.
- Pieczemy ok 20 min w temp. 200C
|