Przetwory obok suszenia czy wędzenia stały się główny sposobem przechowywania przetworzonej żywności. Któż z nas nie pamięta cudownego smaku dżemów i konfitur przyrządzonych przez nasze babcie i mamy. Do dziś przetwory stanowią istotny element kulinarnej tradycji. Często do obiadu zajadamy ogórki konserwowe lub kiszone, i popijamy kompotem, a na kolację zajadamy się naleśnikami z przepysznym dżemem.

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.