Alkohol w najróżniejszej postaci towarzyszy ludziom od niepamiętanych czasów. W średniowieczu spożywano piwo, wino i miody pitne własnej roboty. Kiedy odkryto sposób destylacji i powstała pierwsza wódka nazwano ją wówczas "Wodą Życia". Książę Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie argumentując swoją absencję brakiem piwa w ziemi świętej. Alkohol, kryje się pod różną postacią i jest częścią Polskiej Kuchni.

Dereniówka

Dereniówka
Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy...

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny
Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często...

Piwo kozicowe

Piwo kozicowe
Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w...

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.