Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często stosowano nalewkę z żurawiny na najróżniejsze dolegliwości. Nalewka z żurawiny powinna znaleźć się w domowej spiżarni.

Nalewka z żurawiny - przepis

Nalewka z żurawiny - składniki:

  • litrowy słój owoców żurawiny
  • 1l spirytusu
  • 1l przegotowanej wody
  • 75dag cukru
  • 0,5l miodu naturalnego
  • kieliszek śliwowicy
 
 

Nalewka z żurawiny - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczoną żurawinę wrzucamy do szklanego gąsiora,zalewamy spirytusem, przegotowaną wodą, zatykamy korkiem i odstawiamy na miesiąc.
  2. Dodajemy syrop sporządzony z sukru zmieszanego z miodem i wzmocniony śliwowicą.
  3. Gąsior korkujemy i umieszczamy w zacienionym miejscu.
  4. Po pół roku nalewkę odcedzamy i zlewamy do butelek.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.