Skip to main content

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często stosowano nalewkę z żurawiny na najróżniejsze dolegliwości. Nalewka z żurawiny powinna znaleźć się w domowej spiżarni.

Nalewka z żurawiny - przepis

Nalewka z żurawiny - składniki:

  • litrowy słój owoców żurawiny
  • 1l spirytusu
  • 1l przegotowanej wody
  • 75dag cukru
  • 0,5l miodu naturalnego
  • kieliszek śliwowicy

 {module Reklama - Linki Kuchnia}

 {module Reklama - Czerwona Duża}

Nalewka z żurawiny - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczoną żurawinę wrzucamy do szklanego gąsiora,zalewamy spirytusem, przegotowaną wodą, zatykamy korkiem i odstawiamy na miesiąc.
  2. Dodajemy syrop sporządzony z sukru zmieszanego z miodem i wzmocniony śliwowicą.
  3. Gąsior korkujemy i umieszczamy w zacienionym miejscu.
  4. Po pół roku nalewkę odcedzamy i zlewamy do butelek.

 

{module Reklama - Czerwona Responsywna}