Dereniówka

Dereniówka

Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.

Dereniówka - przepis

Dereniówka - składniki:

  • 1kg owoców derenia jadalnego
  • 1-1,5l spirytusu
  • 0,5l wody
  • 75dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
 
 

Dereniówka - sposób przyrządzenia:

  1. Umyte owoce wsypujemy do gąsiora, zalewamy spirytusem (powinny być przykryte), zatykamy korkiem i przechowujemy przez ok miesiąc w ciepłym, zacienionym miejscu.
  2. Po tym czasie spirytus zlewamy do innego naczynia, korkujemy i odstawiamy.
  3. Owoce zalewamy syropem zrobionym z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny.
  4. Odstawiamy na minimum miesiąc.
  5. Następnie zlewamy sok i łączymy z odlanym wcześniej spirytusem.
  6. Najlepiej jak nalewka postoi jeszcze kilka dni przed spożyciem.

 

Żaden utwór zamieszczony w Portalu PolskaTradycja.pl (www.polskatradycja.pl) nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie, bez zgody właściciela serwisu.

Prośbę o zgodę należy kierować do Redakcji Portalu na adres redakcja(at)polskatradycja.pl. Zgoda udzielana jest w formie pisemnej lub elektronicznej.

Rozpowszechnianie utworów, po uzyskaniu zgody, możliwe jest tylko pod warunkiem podania bezpośrednio pod publikowanym utworem informacji o źródle pochodzenia (polskatradycja.pl) oraz odnośnika do strony źródłowej (link z atrybutem rel=”follow”). Niniejsza klauzula nie dotyczy użytkowników Portalu, linkujących utwory zamieszczone w Portalu w mediach społecznościowych.