Dereniówka
Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.
Dereniówka - przepis
Dereniówka - składniki:
|
- 1kg owoców derenia jadalnego
- 1-1,5l spirytusu
- 0,5l wody
- 75dag cukru
- sok z 1/2 cytryny
|
|
Dereniówka - sposób przyrządzenia:
- Umyte owoce wsypujemy do gąsiora, zalewamy spirytusem (powinny być przykryte), zatykamy korkiem i przechowujemy przez ok miesiąc w ciepłym, zacienionym miejscu.
- Po tym czasie spirytus zlewamy do innego naczynia, korkujemy i odstawiamy.
- Owoce zalewamy syropem zrobionym z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny.
- Odstawiamy na minimum miesiąc.
- Następnie zlewamy sok i łączymy z odlanym wcześniej spirytusem.
- Najlepiej jak nalewka postoi jeszcze kilka dni przed spożyciem.
|